De omgeving De Ronde Venen
Het gebied De Ronde Venen is ontstaan door de turfwinning en inpoldering. Rond het gebied liggen de rivieren de Kromme Mijdrecht, de Amstel, de Waver, de Winkel, de Angstel en de Aa. Kijk voor meer informatie ook op www.deutrechtsevenen.nl.

Deze wateren samen maken een bijna gesloten, ronde vorm. Het gebied binnen deze cirkel werd ingepolderd.

In de nabije omgeving vind je:

  • Het natuurgebied De Botshol – dit is een 400 jaar oud met de hand verveend veenmoeras;
  • De Vinkeveense Plassen, een plas ontstaan uit vervening;
  • De polder Groot Wilnis-Vinkeveen;

Het museum

In museum ‘De Ronde Venen’  staat het unieke verhaal van het laagveenlandschap, van ontginning tot inpoldering, centraal. Het museum is ontstaan uit de privécollectie van een eigenaar van een veenmaatschappij en is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig museum (in 2013 geregistreerd als erkend museum). In dit museum komen plas, polder en veengrond samen. Een bezoek tijdens het verblijf in onze omgeving is zeker aan te bevelen.

Fietsen

De Ronde Venen heeft een uitgebreid fietsroutenetwerk dat bestaat uit diverse knooppunten en wordt weergegeven met behulp van het provinciaal bewegwijzeringsysteem. Je kunt een uitgestippelde fietsroute volgen of zelf een fietstocht uitstippelen door verschillende routes met elkaar verbinden. 
Op ieder knooppunt staan informatiepanelen met daarop een omgevingskaart, de verschillende fietsroutes en de afstand tot andere knooppunten. Onderweg wijzen witgroene fietsborden de weg. Kijk voor meer info: www.fietsenindeprovincieutrecht.nl. Hieronder een aantal fietsroutes in de omgeving. Meer fietsroutes zijn te vinden op www.route.nl of www.derondevenen.nl.

Fietsroute Forten 
Tijdens het fietsen kom je langs verdedigingslinies en forten: Fort bij Uithoorn, Fort Waver- Amstel, Fort in de Botshol. Natuurlijk wordt er ook veel door polders gefietst, een herkenbaar aspect van het Nederlandse landschap. De fietsroute gaat door Polder Groot Mijdrecht en polder Boven Kerkenpolder. Ook kom je onderweg nog twee molens – Veenmolen en Westveense molen – tegen. De fietsroute is terug te vinden op www.route.nl – route 114717.

Fietsroute Mijdrecht
Een 25 kilometer lange fietstocht die vooral uitgestippeld is om van de natuur en het prachtige landschap te genieten.

Fietsroutes in De Ronde Venen
Op deze kaart (3mb) tref je diverse fietsroutes van verschillende afstanden door het natuurgebied De Ronde Venen, Oud Hollandse Waterlinie aan.

Wandelen

Het Ronde Veense (polder)landschap is prachtig om te ‘onderzoeken’ en leent zich uitstekend voor wandelingen. Het is er genieten van de rust en van de prachtige natuur.
Op de website www.recreatiemiddennederland.nl worden de uitgezette en gemarkeerde routes uitgebreid beschreven en toegelicht. Hieronder een tip voor een kenmerkende wandeltocht door het gebied De Ronde Venen.

Spoordijk wandelroute
De Spoordijkroute is gerealiseerd op de plek van de voormalige Haarlemmermeerspoorlijn. Deze liep vanaf 1915 dwars door het venengebied. Deze spoorlijn vormde een belangrijke verbinding – van 110 kilometer - door 32 polders. De rails zijn inmiddels verwijderd en de tocht leidt ons langs oude stations en wachterswoningen. Het blijft tijdens het wandelen lastig te bepalen waar de spoorlijn precies liep. Daarom zijn er diverse kunstobjecten – door beeldend kunstenaar Frank Bezemer ontworpen – op deze wandelroute geplaatst die de spoordijkroute aanduiden en weer zichtbaar maken.

Wandeling Veenweides Kockengen
Geniet van het wandelen over de veenweides met een weids en prachtig uitzicht over het Groene Hart van Nederland. Kockengen - een mooi authentiek dorpje in het Groene Hart gelegen - wordt omgeven door smalle paden, dijkjes en dit heerlijke uitzicht. Ook het wandelen tussen de wilgen op lommerrijke laantjes is Kockengen toevertrouwd. Waait of regent het hard dan bieden de veenweides geen beschutting.

Een mooie wandelroute langs: Woerden, Bijleveld, Haarzuilens, Ockhuizen en Kamerik. Bekijk hier de map.

Skeeleren

De Ronde Venen heeft twee gemarkeerde skeelerroutes:

Wilnisroute (6 km)

Bosdijkroute (20 km)

Vogels kijken

Kijk niet gek op als je al wandelend in de polder een kievitsmannetje in het korte gras zijn diverse nesten ziet bouwen. Het vrouwtje heeft dan de keuze in welk nestje ze haar eerste ei gaat leggen. De tureluur – een vogel uit de familie van strandlopers en snippen – bevindt zich vaak in de buurt van de kievit.

Grutto’s  komen na hun overwinterperiode vanuit Afrika naar Nederland en huisvesten zich in het gebied langs de ter Aase Zuwe. Na een periode van uitrusten, verspreiden ze zich verder over de overige polders in het gebied De Ronde Venen. Een deel van hun trekt door naar Ijsland – de Ijslandse Grutto’s.

Ook scholeksters, slobeenden en kuifeenden broeden graag in onze omgeving. De slobeenden ‘verstoppen’ hun nesten door ze midden op een weiland te bouwen. Zij zijn vaak op veengrond te vinden. De kuifeend doet dat door zijn nest juist aan de waterkant te bouwen.

Een andere poldervogel is de Zwarte Stern – ook wel de Blauwe Jantjes genoemd. Zij bouwen hun eenvoudige nestjes op vlotten die door boeren worden neergelegd.

Ook spreeuwen, witte kwikstaarten, huismussen, boerenzwaluwen en kerkuilen vinden het goed toeven in het prachtige natuurgebied van De Ronde Venen.  Als de winter nadert verdwijnen de meeste vogels weer naar warmere oorden.  Niet getreurd want er komen weer nieuwe bezoekers aangevlogen:

De smient is zo een wintergast. Maar ook de kolgans komt ons graag in de winter bezoeken. Naar schatting bevinden zich vele duizenden kolganzen in de wintermaanden in De Ronde Venen. Dit leidt inmiddels tot overlast op de weilanden.

Fotograferen

Fotograferen is een speciale manier om van kleine dingen in de natuur te genieten. Door met de fotocamera de natuur echt te zien en deze vast te leggen, ontstaat er een bijzondere interactie tussen jou en de natuur. Het polderlandschap, de plassen, de prachtige natuur, de vogels, bloemen en planten ‘vragen’ om gezien te worden.

Is fotograferen jouw hobby, passie? Laat je dan inspireren door deze prachtige omgeving. Bij ‘De Grote Sniep’ is een uitkijktoren geplaatst met als doel te genieten van het prachtige uitzicht. Foto’s maken vanaf deze uitkijktoren is natuurlijk ook toegestaan.

Het biologisch melkveebedrijf waar het paviljoen onderdeel van is, laat de koeien zoveel als mogelijk buiten lopen. Zo een weidende groep koeien siert het landschap en is ook altijd leuk om te fotograferen.

De Grote Sniep is natuur-rijk eten, ontmoeten en beleven.

Aanmelden Event

 

Evenement

Heb je een leuk evenement die je met onze bezoekers wil delen.
Stuur ons dan een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Download informatie

Heb jij nog informatie die je met ons wil delen?
Stuur ons een e-mail.

Alvast bedankt!